Селото

Китното, планинско село Голям Извор е разположено в северните склонове на Стара планина по поречието на река Оселна, на 10 км от град Тетевен и на 80 км от София по магистрала Хемус.

Селото е с древна история. При археологически разкопки са открити данни от тракийско, римско и славянско време. Откритите по - късно ритуални предмети доказват съществуването на голямо селище през XII и XIII век. През Османското владичество местните хора си извоювали статут на "Войнуганско село" - без право на османци да се заселват в него. По време на Възраждането то е било с богат стопански живот и с над 3000 жители.

През 1870 година в местното школо Васил Левски основава частен революционен комитет и като най - деен в района, през 1872 година Апостола го определя за Първия окръжен революционен комитет в Българско.

Днес в село Голям Извор се намират два музея с изложени в тях богати етнографски сбирки от историята:

Село Голям Извор има няколко махали - Гергов хан, Сушица, Орляк, Ореша, Старо село, Равна, Кръкожабене, Голямото усое, Тулюшевец, Кривина, Дълга ливада и Райнов ръд. На територията на селото са открити минерални извори - "Тулюшевец" и "Кривина".

Голям Извор е с уникална природа, прекрасен, чист въздух и здравословен климат. Местните хора са сърдечни, пословично гостоприемни и добронамерени. И до днес те са съхранили празници, обичаи и традиции, които пазят и предават с много любов, душа и сърце - Коледуване, Бабин ден, пролетен Теменужен бал, Трифон Зарезан и много други.